Noutăți

Cetăţeni SUA și a statelor non UE nu vor mai putea intra în Uniunea Europeană doar cu pașaportul. UE instituie un program similar Visa Waiver

Uniunea Europeană a anunțat lansarea mult așteptatului sistem de scutire de viză, ETIAS, care va debuta în mai 2023.

Deși ETIAS nu este același lucru cu o viză – este mai rapidă, se face online și nu necesită informații biometrice – există totuși o procedură și un cost pentru obținerea acesteia, asemănătoare cu schema ESTA a SUA. ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizații de călătorie, fusese programat anterior pentru un debut la sfârșitul anului 2022.

Călătorii din UE sunt scutiți și au libertate de mișcare în blocul comunitar, permițându-le să petreacă atât timp cât doresc în multe țări. Rezidenții UE vor fi, de asemenea, scutiți.

Dar pentru toți ceilalți care intră în bloc dintr-o țară care anterior nu avea nevoie de viză, ETIAS va fi obligatoriu. Mișcarea afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, care și-a pierdut libertatea de mișcare în UE, după Brexit. Nimic nu se schimbă pentru cei care anterior aveau nevoie de viză pentru a intra.

Procesul de aplicare se va desfășura printr-un „sistem IT în mare măsură automatizat”, cu aprobarea acordată „în câteva minute”, pentru aproximativ 95% dintre solicitanți, potrivit unui nou memoriu emis de UE. Timpul maxim necesar pentru aprobare ar putea fi de până la o lună în „cazuri excepționale”. Orice persoană a cărei cerere este respinsă va avea dreptul de a face apel, scrie CNN.

Autorizația ETIAS va fi valabilă pentru un număr nelimitat de intrări în decursul a trei ani. Cu toate acestea, deținătorii trebuie să respecte regulile de imigrare și de depășire a șederii. În prezent, cetățenii din țări terțe nu pot rămâne mai mult de 90 de zile în bloc în întregime, pentru fiecare perioadă de 180 de zile.

Cost: 7 EUR (7,35 dolari) pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani. Nu este încă clar dacă alții vor avea o rată redusă sau vor putea aplica gratuit. În comparație, SUA percepe 21 de dolari pentru o autorizație ESTA. Data de începere a cererilor nu a fost încă anunțată.

Practic, ETIAS este un sistem similar cu Visa Waiver din SUA și se va aplica, pe lângă americani, cetăţenilor din peste 60 de ţări (Australia, Noua Zeelandă, Canada, SUA etc.) care sunt scutiţi de viză pentru sejururile scurte în UE, relatează digi24.ro

Lista completă a țărilor ai căror cetățeni vor trebui să completeze formularul ETIAS poate fi consultată aici