Noutăți

Cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2024! Suma pe care o vor primi în plus lunar

Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie cu 87 de lei pentru copiii de până în doi ani și cu 35 de lei pentru cei până la 18. Părinții susțin însă că majorarea nu îi ajută prea mult în achiziția rechizitelor școlare.

În acest moment, alocația este de 631 de lei pentru un copil de până în doi ani sau cu handicap și 256 pentru cei de până la 18. De la 1 ianuarie însă, acestea se majorează cu 87, respectiv 35 de lei.

Creșterile reprezintă, de fapt, indexarea cu rata inflației care în acest an a variat între 5 și 10 procente.

Întrebată dacă alocațiile vor fi indexate cu rata inflației la începutul anului următor, Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse  din România a declarat că veniturile copiilor sunt o prioritate pentru guvernanți, iar aceștia își vor respecta angajamentele.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Anul trecut, și alocația lunară de plasament a fost majorată. Așadar, drepturile bănești ale unui copil plasat într-o familie, la o persoană sau la un asistent maternal, sunt în cuantum de 950 de lei.

Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți.

Plata alocației poate fi făcută fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar.