Noutăți

Cristian-Leon Țurcanu este noul ambasador al României în Republica Moldova. Președintele Iohannis a semnat decretul de acreditare

România va avea un nou ambasador la Chișinău. Cristian-Leon Țurcanu a fost numit în funcție miercuri, 8 iunie, prin decretul președintelui României, Klaus Iohannis, și, astfel, va prelua mandatul de la Daniel Ioniță, după ce astăzi a primit scrisorilor de acreditare.

Cristian-Leon Ţurcanu este diplomat de carieră. Din 2016, a exercitat funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina. Anterior, în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, a ocupat funcţia de prim-colaborator în cadrul Ambasadei României la Chişinău.

În Serviciul Exterior a mai activat în cadrul Ambasadei României la Washington, în perioada 2008 – 2012, şi la Ambasada României la Berlin, între 2003 şi 2008.

În Centrala MAE, a ocupat funcţiile de director general al Departamentului Comunicare, Diplomaţie Publică şi Culturală, între noiembrie 2015 şi august 2016, director al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală, între aprilie şi septembrie 2014, respectiv director adjunct al aceleiaşi direcţii, în perioada septembrie 2013 – aprilie 2014. Vorbeşte limbile engleză, germană, suedeză şi are cunoştinţe de franceză, italiană şi rusă.

Amintim că, preşedintele României a semnat pe 4 februarie decretul privind rechemarea din funcţie a fostului ambasador al României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, în legătură cu expirarea mandatului.

Am discutat astăzi cu Cristian Leon Țurcanu, ambasadorul agreat al României în Republica Moldova, cu ocazia înmânării copiilor scrisorilor de acreditare la MAEIE.
În discuția cu domnul ambasador am menționat că relația specială cu România se bazează pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, precum și pe parteneriatul nostru strategic pentru integrarea europeană. În acest context am exprimat mulțumiri părții române pentru susținerea fermă acordată țării noastre în contextul obținerii statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Am vorbit despre găzduirea de către România, pe data de 15 iulie, a celei de-a doua ediții a conferinței donatorilor „Platforma de Sprijin a Republicii Moldova”, o inițiativă a Franței, Germaniei și României, a cărei primă ediție s-a desfășurat la Berlin în luna aprilie a acestui an. În contextul situației regionale, am menționat despre necesitatea consolidării rezilienței, securității energetice și a proiectelor de infrastructură.
I-am urat ambasadorului agreat succes în activitatea de mare responsabilitate, asigurându-l de tot sprijinul MAEIE., a menționat pe pagina de facebook Nicu Popescu, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova.

 

Related Posts