Noutăți

Modificări legislative în curs: Înregistrarea divorțurilor posibilă acum prin depunerea cererilor la primării

Într-o inițiativă legislativă recentă, Ministerul Justiției din Republica Moldova a propus o serie de modificări importante în procedura de înregistrare a divorțurilor, eliminând restricția care obliga persoanele să înregistreze divorțul doar la autoritatea conform domiciliului sau unde a avut loc căsătoria. Această schimbare va permite persoanelor care doresc să își desfacă căsătoria să apeleze la orice autoritate competentă pentru a înregistra divorțul, facilitând astfel procesul pentru toate părțile implicate.

Citeste mai departe

Moldovenii cu cetățenie română vor beneficia parțial de Tratatul Schengen

Începând cu luna martie 2024, moldovenii care dețin și cetățenia română vor putea beneficia de o parte din facilitățile Tratatului Schengen care le permite trecerea fără controale a hotarelor aeriene și maritime ale României. Aceasta după ce, la sfârșitul anului trecut, Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria prin care se ridică granițele aeriene și maritime.

Citeste mai departe

Gestionarea contabilității: Tu te ocupi de afacerea ta, noi ne ocupăm de restul!

Atunci când administrați o afacere, fie că este vorba despre un start-up inovator sau o companie consolidată cu o istorie bogată, există un domeniu în care puteți economisi timp și efort: contabilitatea. Cu echipa noastră de la edocumentare.md, puteți lăsa în grija noastră toate aspectele contabile ale afacerii dvs., permițându-vă să vă concentrați pe ceea ce faceți cel mai bine.

Citeste mai departe

Weekend prelungit pentru bugetari din România. Două zile libere cu ocazia Unirii Principatelor Române

Începând de vineri, 20 ianuarie, după ultima oră de program, angajații din sectorul bugetar vor intra într-o minivacanță până pe 25 ianuarie. Pentru că 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, care este sărbătoare legală, cade într-o zi de marți, Guvernul a decis ca și ziua de luni, 23 ianuarie, să fie liberă, aceasta urmând să fie recuperată până la finalul lunii februarie.

Citeste mai departe

Fă cunoștință cu viitorul! Descoperă noul card ultra comod Paynet

Ce-ai zice dacă ai avea un card bancar ultra comod, unul care poate fi comandat 100 % online, fără comision de eliberare și administrare, cu livrare gratuită chiar la ușa ta? Un card ce poate fi alimentat gratuit de la orice alt card din țară sau de peste hotare și care oferă posibilitatea de retragere numerar gratuită la orice bancomat.

Citeste mai departe

Adrian Dupu: 100 de mii de basarabeni sunt în așteptarea cetățeniei române

Un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au obținut cetățenia României, iar alte 100 de mii de oameni sunt în proces de așteptare. Numărul basarabenilor dornici de a obține cetățenia română a fost făcut public de secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu. Oficialul român spune că și în acest an Executivul de la București are proiecte importante destinate Republicii Moldova. Este vorba, în special, de proiecte destinate elevilor și studenților basarabeni, notează IPN.

Citeste mai departe

Reducerea birocrației și timpii de așteptare. Proiect USR pentru transcrierea mai rapidă a actelor de stare civilă pentru cei care (re)dobândesc cetățenia română

Radu Mihail și Iulian Lorincz, parlamentari USR de Diaspora, au depus o inițiativă legislativă în sprijinul celor care dobândesc sau redobândesc cetățenia română. Este vorba de reducerea de la 60 de zile la 10 zile a termenului pentru transcrierea actelor de stare civilă. Cu alte cuvinte, reducem birocrația și timpii de așteptare pentru această categorie de cetățeni.

Citeste mai departe

Întâlnire de lucru a doamnei Gabriela LENGHEL, președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, la Ambasada Republicii Moldova din România

Miercuri, 25 mai 2022, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie, doamna Gabriela LENGHEL, a avut o întrevedere cu Excelența Sa, domnul Victor CHIRILĂ,  ambasador al Republicii Moldova în România. Discuțiile purtate au urmărit consolidarea și extinderea dialogului  instituțional pe care A.N.C. le-a dezvoltat de-a lungul anilor, atât cu Ambasada Republicii Moldova la București, cât și cu alte instituții guvernamentale de la Chișinău.

Citeste mai departe

Anunț important privind înregistrare cererilor reredobandire a cetățeniei română de către ANC și modificarea temporară a programului de lucru al Direcției apostilă și legalizare a actelor din cadrul Ministerul Justiției.

Având în vedere prevederile art. 15^1 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 06.12.2021, în situațiile în care actele întocmite sau legalizate de o autoritate străină sau de un agent public străin și care dovedesc îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru acordarea / redobândirea cetățeniei române nu sunt apostilate de autoritățile din statul respectiv sau, după caz, supralegalizate de misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din acel stat ori de către Ministerul Afacerilor Externe al României, cererile privind cetățenia română nu vor fi înregistrate de angajații Autorității Naționale pentru Cetățenie.

Citeste mai departe

Restricții dure intră de astăzi în vigoare în România: Certificatul verde, obligatoriu practic peste tot

Noi restricții au intrat în vigoare de astăzi în România. Astfel, obligativitatea prezentării certificatului verde se extinde pentru o serie de activități, inclusiv pentru intrarea în magazine neesențiale, purtarea măștii de protecție este obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă, evenimentele private sunt interzise și se reintroduce carantina de noapte la nivel național.

Citeste mai departe

Călătoriți în siguranță cu Certificatul Covid UE

De astăzi, România este unul dintre statele care emit certificate digitale, cu ajutorul cărora putem circula în siguranță și cu ușurință în Europa, constituind dovada că ați fost vaccinat, că ați obținut un rezultat negativ la testul de depistare a COVID-19 sau că v-ați vindecat după ce ați trecut prin boală.

Citeste mai departe

Un bărbat riscă dosar penal, după ce a preluat un plic cu un act fals: Urma să-l transmită unui conațional peste hotare

Un pasager al rutei Moldova – Germania riscă dosar penal pentru deținerea actelor oficiale false. Tânărul moldovean a acceptat să-și ajute un conațional, prin preluarea plicului cu documente și transmiterea acestuia unei persoane când va ajunge la destinație. Incidentul a fost înregistrat ieri, 29 iunie, în punctul de trecere a frontierei Cahul.

Citeste mai departe