Noutăți

Rețineri la perfectarea cărților de identitate și transcrierea actelor de stare civilă.

În atenția persoanelor care sunt în proces de dobândire a actelor românești!

În prezent, spre regret, se atestă rețineri la perfectarea cărților de identitate și transcrierea actelor de stare civilă. Acestea însă nu au legătură cu intermediarii sau companiile prin care alegeți să perfectați actele, cauzele fiind multiple.

În ultimii ani se atestă o avalanșă de cereri de redobândire a cetățeniei române, fapt ce exercită o presiune majoră pe ANC. Doar în perioada 2010-2022, au fost înregistrate peste 935.000 de cereri de redobândire a cetățeniei române și au fost aprobate prin ordin al Președintelui ANC peste 792.000 de cereri.

Actualmente, la mai multe sectoare din București se atestă rețineri la transcrierea actelor de stare civilă, cauzele constând în personalul limitat care nu mai face față fluxului de cereri, verificarea suplimentară a dosarele de transcrieri, schimbarea frecventă a procedurii interne de lucru etc. Unele sectoare din București chiar au și sistat activitatea ce ține de recepționarea cererilor de transcriere a actelor de stare civilă.

În același timp și cărțile de identitate se eliberează într-un termen mai îndelungat. Astfel, dacă până acum procesul respectiv se efectua în decurs de 30 de zile lucrătoare, acum acest termen poate fi depășit de câteva ori. Printre motive se numără: lipsa suportului de policarbonat pe care sunt imprimate cărțile de identitate, schimbările legislative în procesul de aderare a României la Spațiul Schengen, dar și racordarea între legislaţia română internă şi dispoziţiile regulamentului Uniunii Europene 1157/2019. Acestea din urmă se referă în special la termenele de valabilitate a actelor de identitate eliberate cetăţenilor români şi simplificări ale procedurilor existente.

Ținem să menționăm că edocumentare.md la momentul actual nu înregistrează rețineri majore în acest sens, iar începând cu săptămâna curentă, vor fi perfectate cărți de identitate de tip nou – un lucru util, ținând cont că atualele cărți de identitate vor fi scoase din uz în următorii 9 ani.

Noile cărți de identitate, care vor înlocui treptat actualele cărți de identitate, sunt perfectate în prezent doar la Cluj, urmând ca în scurt timp să fie emise în toată România. Acestea au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele cărți de identitate, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Buletinul electronic va fi o cheie de acces pentru servicii publice din administrația publică, de tip de e-guvernare, și va înlocui cardul de sănătate. Acesta va putea fi folosit, de exemplu, pentru accesarea anumitor servicii și pentru emiterea actelor digitale de stare civilă.

Pe lângă cele menționate, ținem să accentuăm și vestea bună care prevede scurtarea timpului de depunere a jurământului de credință față de România până la două luni, iar perfectarea pașaportului românesc – până la șapte zile cu livrarea actului chiar la ușa clientului. Totodată compania noastră deschide carduri bancare și oferă posibilitatea obținerii alocațiilor chiar din oficiul din Chișinău, fără deplasare în România.

Sună acum la +373 79 126 126 pentru toate informațiile necesare!

Related Posts