12 iulie 2023, Chișinău – O reformă semnificativă care schimbă modul în care funcționează societățile cu răspundere limitată (SRL) în Republica Moldova a fost aprobată astăzi de către Guvern. Noul cadru legal redefineste relațiile dintre asociații și fondatori ai societăților, promovând mai multe opțiuni în procesul decizional, oferind asociaților un set mai larg de drepturi și simplificând procedurile existente.
Noua legislație se distinge prin faptul că drepturile asociaților nu vor mai fi legate de aportul lor financiar. În schimb, asociații pot stabili în statutul societății norme diferite pentru distribuirea drepturilor de vot, a dividendelor și a cotei din active. Același principiu va fi aplicat și pentru împărțirea profitului între fondatori, sporind astfel flexibilitatea pentru antreprenori în dezvoltarea afacerilor lor.
„Reforma SRL este un pas spre oferirea mai multor oportunități pentru creșterea și dezvoltarea afacerilor, cu minim de restricții la nivel de lege. Oricine dorește să înființeze și să dezvolte o afacere în Republica Moldova ar trebui să poată face acest lucru cât mai ușor posibil, fără a se confrunta cu obstacole nejustificate”, a spus Dumitru Alaiba, viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Noul cadru legal introduce acordul societar pentru a consolida încrederea între fondatori și parteneri și pentru a stimula noi investiții. De asemenea, investitorii pot solicita Registrului de stat un extras desfășurat al firmei, iar asociații vor avea acces la mai multe informații și documente.
Regulamentul actual care limitează numărul maxim de asociați la 50 de persoane a fost eliminat. Statutul va fi singurul act constitutiv necesar, iar Registrul de stat va fi principala sursă de informare oficială. Capitalul social va putea fi compus din bunuri consumptibile și drepturi asupra proprietății intelectuale, iar datoriile financiare ale societății pot fi tratate ca o contribuție a creditorului la capitalul social.
În plus, adunările asociaților vor putea fi organizate online fără necesitatea unor proceduri de convocare, iar documentele pot fi păstrate în format electronic, făcând astfel posibilă înființarea de afaceri pentru cetățenii din diasporă.
Asociații pot alege să fie reprezentați de un administrator, care poate fi și o entitate juridică. Deciziile în cadrul întâlnirilor vor necesita mai puține voturi pentru aprobare: 2/3 în loc de 3/4, făcând astfel procesul decizional mai eficient.
Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de o consultare în privința organizării și procesării evidenței contabile, nu ezitați să ne contactați. Vom oferi o consultație GRATUITĂ pentru a vă ajuta să înțelegeți cum vă putem ușura povara administrativă.
Contactați-ne la +373 60 052 535 sau completați formularul de mai jos și unul dintre specialiștii noștri vă va contacta în cel mai scurt timp. Mizați pe edocumentare.md – nume în care puteți avea încredere!